Zo ben ik nou eenmaal

Gedrag kan‘gewoon’ voor je worden. Dat maakt nog niet dat jij dat gedrag bent. En gelukkig maar. Bij Wake Up at Work werken we graag met inzichtenvanuit de neurowetenschap. Ons brein is veel flexibeler dan ooit werd gedacht. Het is een lerend orgaan dat constant verandert op basis van onze ervaringen. We spreken ook wel van ‘ervaringsafhankelijke neuroplasticiteit’. In onze hersenen worden continue nieuwe verbindingen gemaakt op basis van alles wat we denken, voelen, leren en ervaren.

Ons brein is dus geen moment hetzelfde. Terwijl je dit nu leest, vormt zich al een klein neuraal netwerk over dit onderwerp. Op het moment dat je na het lezen van deze tekst (en wellicht na het kijken van de video van Joe Dispenza), niet in dit onderwerp geïnteresseerd bent, zal dit netwerkje weer verdwijnen. Wanneer je het juist interessant vindt en er meer over gaat lezen en leren, dan zal dat netwerk zich uitbreiden en steeds sterker worden.

Wanneer je iets nieuws leert of een nieuw inzicht verwerft, ben je in staat om een situatie vanuit nieuwe perspectieven te bekijken. Zo geef je opnieuw betekenis aan wat er is gebeurd. Dat veroorzaakt nieuwe gedachten en emoties. En dat leidt tot veranderingen in de hersenen. Let wel: wanneer je op basis van oude, ingesleten patronen blijft geloven in de ‘oude’ betekenis, dan worden de nieuwe neurale verbindingen overschaduwd door de oude verbindingen en blijf je doen wat je altijd al deed.

Een vraag die Joe Dispenza stelt in onderstaande video is: ‘hoeveel gedachten die je vandaag hebt, zijn werkelijk anders dan gisteren?’. Een inspirerende video die je helpt om oude patronen te doorbreken en ruimte te maken om nieuwe patronen op te bouwen.

Onze omgeving triggert ingesleten patronen. Je kunt patronen doorbreken door bijvoorbeeld een andere route naar je werk, een andere werkplek, met een nog onbekende collega brainstormen, een nieuwe taal leren, wandelend in plaats van zittend overleggen en je te laten inspireren door nieuwe wijsheden en inzichten. Zodat je andere gedachten produceert die tot andere gevoelens en acties leiden. In onze programma’s gebruiken we deze wijsheid om te helpen om oude patronen en gewoontes te doorbreken.

Wil je meer achtergrond? Hierbij een aantal boeken die je kunnen inspireren:
Rick Hanson: ‘Boeddha’s brein’ en ‘Geheugen voor geluk’
Joe Dispenza: ‘Doorbreek de gewoonte jezelf te zijn’
Bruce Lipton: ‘De Biologie van de Overtuiging’
Deepak Chopra: ‘Superbrein’
Gerjanne Dirksen: ‘Breindidaktiek’