Welke aap ben jij?

Bij Wake Up at Work houden we van kritisch denken. En van oude patronen doorbreken wanneer deze niet meer dienen. We ontregelen, zodat er ruimte ontstaat voor het nieuwe. Iets wat beter werkt en tot meer werkvoldoening en succes leidt. Maar ingesleten patronen doorbreken is niet eenvoudig. Wij mensenhouden van voorspelbaarheid en zijn gevoelig voor groepsdruk. Een uitspraak als ‘zo doen we dat hier nou eenmaal’ nodigt niet uit tot kritisch bevragen. Toch zullen we dat doen. Want voor je het weet ben jij de volgende aap….

_________________________________

Experiment. Vijf apen zitten in een kooi. In de kooi staat een trap en bovenaan de trap hangt een tros bananen.De apen willen vanzelfsprekend die bananen. Een aap klimt de trap om de bananen te pakken. Zodra hij dit doet, worden alle apen, inclusief natgespoten. Een volgende aap probeert het nog een keer. Weer worden alle apen natgespoten. Na een tijdje klimt geen enkele aap de trap meer op.

Eén van de vijf apen wordt vervangen door een nieuwe aap die van niets weet. De aap zit de tros bananen en klimt onbevangen de trap op. Maar de overige vier apen herinneringen zich nog levendig hoe ze natgespoten werden. Ze houden de nieuwe aap hardhandig tegen. Deze nieuwe aap leert dat het ‘notdone’ is om de bananen te pakken en legt zich neer bij de groepsdruk.

Nu wordt een tweede aap vervangen. Hetzelfde patroon herhaalt zich Geen van deze nieuwe apen is ooit zelf natgespoten, maar toch weten alle apen: ‘De trap opklimmen, dat doen wij hier niet, want dat is niet veilig’. Zonder te weten waar deze regel ooit vandaan kwam, gedraagt iedereen zich volgens de ongeschreven van de kooi. Het sociaal regulerend mechanisme doet zijn werk.Impulsen worden onderdrukt, creativiteit wordt achtergehouden en sub optimalisatie wordt de norm.

Zou dit in jouw organisatie ook kunnen gebeuren?
Niet als het aan ons ligt.